back to » projekti i akcije

Počeo projekat Osvajanje slobode

Saturday, 19 November 2022 00:00
(0 votes)
Written by 

NVO TNT je počela sa aktivnostima projekta "Osvajanje slobode - kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina".

Glavni cilj projekta je doprinos unapređenju slobode izražavanja i umjetničke slobode u Crnoj Gori. Umjetničko i kreativno izražavanje dio je slobode izražavanja i akteri moraju biti zaštićeni od cenzure i bilo kakvog oblika pritiska ili zastrašivanja kako bi mogli da doprinesu i utiču na demokratske procese, blagostanje i socijalnu koheziju zajednice u kojoj djeluju.

U nedostatku projekata i manifestacija koje na sličan način obrađuju, od velikog značaja je da se ovim problemima priđe na višeslojan, a prijemčiv način. Video forma je idealan medij za komunikaciju poruka koje bi unaprijedile znanja o ovim temama. Sam projekat je podijeljen u tri seta aktivnosti.

Plan je da se kroz radionice mladi ljudi informišu o izazovima sa kojima se susreće sloboda izražavanja u današnjem online i offline svijetu te kroz adekvatne slikovite primjere pokaže njena evolucija i načini prevazilaženja barijera.

Filmskim projekcijama i diskusijama animiralo bi se znatno veća skupina učesnika različitih demografskih karakteristika, bilo putem direktnog učešća na događajima ili putem akcija na našim veb platformama i društvenim mrežama.

I na kraju, ali ne manje važno, konkursom za novinarske priče biće angažovano pet mladih novinara ili timova novinara koji će obraditi pet različitih priča na temu slobode izražavanja, govora mržnje, položaja manjina u umjetnosti i popkulturi Crne Gore. 

Projekat "Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina" podržan je kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta "Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija" koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM - i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
item hits
Read 341 times
Last modified on
Saturday, 19 November 2022 11:07