back to » projekti i akcije

Osvajanje slobode u Kotoru

Thursday, 15 December 2022 00:00
(0 votes)
Written by 
Nakon pet godina Rokumentarisanja u Nikšiću, Podgorici i Mojkovcu došlo je vrijeme da se lampe projektora zagriju i osvijetle kotorsku salu Omladinskog centra. Večeras od pet časova kotorska publika će imati prilike da pogleda tri regionalna ostvarenja. Izbor je pao na izvrsne muzičke dokumentarce “One su tu”, “Borderland Soundtrack” i “I Am What I Am”.

One su tu
režija: Andrijana Mirna Marin
zemlja: Hrvatska
godina: 2021.
trajanje: 45′
o filmu: Hrabre, snažne i beskompromisne mlade žene same krče svoj put u muzičkoj industriji prelazeći geografske i društveno nametnute granice.
“One su tu” srednjometražni je dokumentarni film koji prati četiri kantautorke i dva benda. Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u muzičkoj industriji. Njihove se priče prepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema muzici. Pričaju o diskriminaciji s kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21.vijeku i ulozi društvenih mreža u njihovim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju muziku. Dokazuju da ona nije muška teritorija gdje su žene pasivne konzumentkinje ili tek oku ugodne interpretatorke djela iz pera sposobnih i talentovanih muškaraca. One dižu svoj glas za sebe i sve generacije mladih žena koje će tek kročiti na scenu i svoj kreativni rad prezentovati publici.

Borderland Soundtrack
režija: Brankica Drašković
zemlja: Srbija
godina: 2019.
trajanje: 120′
o filmu: Serijal dokumentarnih TV emisija „Borderland Soundtrack“ bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrijednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u postjugoslovenskom kontekstu se kroz kombinaciju ličnih sjećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namjenski snimanog materijala predstavljaju različiti primjeri angažovanosti i propituje emancipatorski potencijal muzike u razvijanju kritičke svijesti pojedinaca.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pjesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrijednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh „sedme republike“ kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju.

Serijal je inspirisan knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu.

I Am What I Am
režija: Andrijana Stojković
zemlja: Njemačka/Srbija
godina: 2019.
trajanje: 52′

Dva brata – Skill i Buddy – više od 10 godina prave hip-hop i sami izdaju svoje albume. U rodnoj Srbiji pripadaju omalovažavanoj romskoj populaciji a u Nemačkoj, gde sada žive, su radnici migrant sa privremnom dozvolom boravka. U svojim pesmama vatreno kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam. Izdali su treći album i kreću na nesvakidašnju evropsku turneju.

15. decembar / Omladinski klub / Kotor
17:00 One su tu
18:00 Borderland Soundtrack
20:00 I Am What I Am
share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
item hits
Read 241 times
Last modified on
Sunday, 05 March 2023 20:24